Vrolijke maar ook soms meeslepende tweestemmige volksmuziek muziek

”JA” TRADITIONEEL

Recensies

Website www.harmonicahoek.nl:

Volksmuziek voor winteravonden

Misschien heb je het al harmonicaspeler wel eens meegemaakt. Je speelt een traditionele deun en een geoefend violist pikt die vervolgens op en gooit meteen alle creatieve remmen los.

Dat betekent dat de violist met veel tweede stemmen gaat variëren op de toch wat strakke eerste stem. De viool is in een niet versterkte setting echter doorgaans dominanter als de harmonica. De luisteraar hoort dus in plaats van de oorspronkelijk deun een variant met veel versieringen.

Diatonisch Weekend

Daar moest ik aan denken, toen ik de cd ‘JA Traditioneel’ van het in 2007 als toevalstreffer ontstane gelijknamige koppel beluisterde.
Het duo bestaat uit violiste
Joke van den Berg en Arnold Klein uit Scherpenzeel, alwaar de bevolking van het aanpalend vogelreservaat regelmatig komt borrelend bij de nootjes en drinkbak in zijn achtertuin. De cd is in eigen beheer uitgegeven.
Arnold Klein was ook jarenlang de organisator van ondermeer het
Diatonische Weekend in de Glind, dat tegenwoordig Weekend van de Doorslaande Tongen heet en is thuis zowel op de accordeon als de trekharmonica.

 

Winteravonden

De melodieën die het duo op deze cd ten gehore brengt, zijn vrijwel allen dansmelodieën uit Nederland, Engeland en Scandinavië. Zij zijn in een rustig tempo gespeeld en door de instrumentencombinatie eerder ontspanningsmuziek. Hoewel er mensen zijn die het zich niet direct voorstellen vormen harmonica en viool namelijk een ideale combinatie om te beluisteren.
Bij deze cd zou ik me echt kunnen voorstellen, dat je die met plezier opzet als je terugkomt van en een barre schaatstocht of een lange winterse wandeling, nadat je de openhaard hebt aangestoken en klossend over de donkerhouten plankenvloer een borrel in je luie stoel krijgt aangereikt.
Kortom: heb je al je kruit verschoten met de Sinterklaassurprises en zoek je nog naar een bijpassend kerstgeschenk voor een liefhebber van traditionele muziek? Dat is deze cd beslist een aanrader!

 

Bladmuziek

Bij een bestelde cd, wordt ook de bladmuziek meegestuurd. Deze is helaas niet direct bedoeld voor de CF-harmonica: Arnold Klein heeft vooral naar de Castagnari Roma in A/D gegrepen en er staan ook veel stukken in G. Dat zijn nu eenmaal stemmingen die voor een violist letterlijk makkelijker voor het grijpen liggen.
Veel deunen zijn echter ook in CF-stemming te verkrijgen in de diverse bundels die via onze site (
www.harmonicahoek.nl)worden aangeboden, of zelfs kosteloos uit onze zoekfunctie tevoorschijn komen, zoals de fraae ‘Hambo på Logen’, die in deze bundel overigens simpelweg ‘Hambo’ heet.

 

CD inclusief boek zijn te bestellen door 15,00 Eur over te maken op Giro 1991158, t.n.v. A.J.Klein o.v.v. “JA” TRADITIONEEL

 

Contact:  Arnold klein:          prive@ajklein.nl

                Joke van den berg: jokeathome1@planet.nl

 

Alles nog eens na te lezen op: http://www.harmonicahoek.nl/archief/2009/2009_12_06

Muziektijdschrift KLANK

 

“TRADITIONEEL”  met harmonica en viool

 

Je hebt van die muziek, die wil je eigenlijk wel elke dag horen.

Als je lekker lui met half geloken oogjes op de bank ligt bijvoorbeeld of tijdens het afwassen: zodat je klaar bent voor je het weet.

De muziek van de CD “Traditioneel” geeft warmte en beurt je op. De harmonica van Arnold Klein gaat een heerlijke dialoog aan met de viool van Joke van den Berg. Een wonderlijk mooi “harmonie” ontstaat die nooit zal gaan vervelen. Van de muziek van “Beukema” (van deze speelman: Exose, Wals 22, Wals 27 en Madelot) weten we, dat ze overal in het voormalige Habsburgse rijk in allerlei varianten voorkwam en nu nog in Oostenrijk en Tsjechië vaak wordt gespeeld. We horen ook nummers van Visser, Kiers en Balmer, totaal 33 vrolijke maar soms ook meeslepende melodieën.

Bij deze cd hoort een prachtig uitgevoerd speelboek. Alle muziek van de cd is hierin afgedrukt zodat het mee- en naspelen mogelijk is. Cd plus speelboek zijn verkrijgbaar door het overmaken van € 15,= op INGrek. 1991158 ten name van A.J.Klein, Scherpenzeel. Vermeld duidelijk je adres en het wordt thuisgestuurd. Voor inl. cd of optredens: Arnold tel. 033 2772741, mail prive@ajklein.nl  Mailadres Joke: jokeathome1@planet.nl

 

Hans Metsch

Email

 

Goedemiddag,

 

Hartelijk dank voor het nazenden van het Sessieboek. Ik ben er erg blij mee. Ik speel Engelse concertina en het lijkt me een mooi boek om uit te spelen. Het andere boek ziet er ook goed uit, met veel bekende melodieën. Ik heb erg genoten van de CD. Het klinkt erg mooi de viool en de trekharmonica. Nogmaals dank.

 

Met vriendelijke groet,

Annie Beeksma

 

Email

 

Best Arnold,

Op het ogenblik studeer ik samen met Jacob Greeuw uit jouw boek:"Ja" Traditioneel. op de accordeon. Als ik met mijn broer speel,speel ik er blokfluit bij. Leuke muziek om samen te spelen. Ik dacht: Je vindt het vast leuk te horen,dat wij zoveel plezier aan je boek hebben.

 

Groeten van Mieke

Email

 

Hoi Arnold en Joke,

 

Wat een geweldig initiatief is dat van jullie om die CD te maken met een speelboek. We hebben er geweldig een geweldig plezier mee. Mijn vrouw, Loes, speelt zomaar weer viool na het horen van de CD en het zien van het speelboek. Ik kan nu eindelijk met haar samenspelen en verantwoord studeren op mijn trekharmonica.

(Jammer  de niet alles in G/C staat maar dit ter zijde)

 

Met een muzikale groet,  Thomas.

 

Email

 

Hello Arnold,

 

I just watched the film-clip on your website. A very nice tune there!!
I'd love to know more about it. As it carries 2 voices, it's a little bit hard to get everything from the video, if it is possible at all for you – could you send me some sheetmusic from this, maybe scanned as .pdf???

 

That'd be very much appreciated.

 

Best wishes, until before too long
Johannes

Email

 

Hoi Arnold,

 

Leuke CD is het geworden. Ik ga er zeker met mee spelen. Knap dat jullie de Madeleinewals zo mooi strak in tempo weten te spelen.

 

Groetjes,

Gea

Email

 

Dag Arnold,

 

Bedankt voor het leuke samenspelen op het Lage Landen weekend, het heeft mij een geweldige stimulans gegeven om verder te gaan met jullie muziek. De CD met speelboek is daar een geweldige hulp bij.

 

Els

Email

 

Dear Arnold.

 

Received book and CD. Very good project. I also say "JA"!

You have been very careful about collecting the tunes you play. I like them very much. I do like that 2/3 of them are Dutch. It is funny, when you take the old tunes, they might as well be from Denmark or Germany. Same sort of tunes.

Also I think it is very good, that you have written and play with two voices. Harmonica and violin are very good together, and as you wrote yourself, it is a little strange that so many harmonicas only play together with their own instrument. 

I like listening to your easy-going way of playing. Of course you could be a little more free of the written music, and let us hear a few variations, But I do like it.

Hope you play the music very much. I can see at your home page that it is working really well, and that is what it really is about: enjoy life and do some playing!!!

So I thank you for the book and CD. I will enjoy.

 

Best regards

Carl Erik

Email

 

Dag Arnold,

 

Wij hebben genoten van jullie relaxte en enthousiaste muzikale omlijsting van de Prokkelmarkt. Onze dank aan al je muziekvrienden.

 

Stichting Prokkel

 

Introductie

De muziek

CD + Boek

Fotogalerij

Video

Recensies

Bronnen

Fotoarchief

Introductie

De muziek

CD + Muziekboek

Fotogalerij

Video's

Recensies

Bronnen

Fotoarchief